Over Drijf!

Drijven:

meegaan met de stroom, in de flow, met de energie die voorhanden is.
Loslaten, volgen, zijn.

Drijven:

de elementen bij elkaar houden en richting geven naar een bepaald doel.
Vastnemen, sturen, doen.

Bij Drijf! zoeken we naar het evenwicht tussen zelf drijven en gedreven worden.

‘Drijf!’ is de naam die ik aan mijn werkproces gegeven heb. Het is de organisatie die de training Natuurlijk Bewegen aanbiedt.
Met Drijf! wil ik helpen een antwoord te vinden op hedendaagse problemen zoals energiegebrek, burn out, depressie, vermoeidheid, chronische stress.
Drijf! wil het contact tussen natuur en mens stimuleren en het contact van de mens met zijn eigen lichaam. Dit alles via een integrale training waarin we aandacht hebben voor het lichaam en voor de geest.

Wat drijft mij?
In de loop van mijn opleiding bij Bu Yong Li drongen zich twee onderzoeksdomeinen op:

  1. Hoe kan ik meer energie verwerven?

Wat is energie? Waar komt ze vandaag, waardoor wordt ze beïnvloed? Wat blokkeert energie en wat wekt ze op? Wat is de invloed van het mentale op de energiecirculatie en wat is de invloed van andere energieën, van mensen, van de maatschappij, van natuurwetten op het lichaam? Veel zelfonderzoek bracht mij tot een betere kennis van mijn eigen lichaam en leidde tot het kunnen doorbreken van bepaalde vroeg geïnstalleerde gedragspatronen.

2. Hoe blijf ik in balans bij sterke inkomende prikkels?

Het is niet zo moeilijk om jezelf in balans te brengen. Reeds als baby leer je hoe het evenwicht te vinden en te behouden bij verschillende houdingen, staan, stappen. Je hebt er heel lang op geoefend, met vallen en opstaan. En steeds maar blijven proberen. Tot je lichaam, hersenen, spieren exact wisten hoe het dynamisch evenwicht in stand te houden. De houding en basisstructuur zullen van fundamenteel belang blijken. In yogalessen wordt er veel geoefend op stabiliteit en krachtig staan in de verschillende poses.

Interessanter wordt het wanneer je geconfronteerd wordt met een nieuwe externe kracht. Afhankelijk van waar die kracht op inwerkt en hoe sterk die kracht is, moet jij zoeken naar het behoud of het herstel van het evenwicht.

Antwoorden hierop vond ik binnen het kader van oosterse zelfverdedigingskunsten. Je kan tegen een inkomende kracht opboksen, je kan hem ontwijken of je kan je erdoor laten omver werpen. Je kan een kracht ook gebruiken om in beweging te komen. Denk maar aan een zeilschip, dat stevig op koers kan blijven, gelijk van waar de wind komt. Het is een interessante materie en het leren stopt nooit. Het is een vallen en even veel weer opstaan.

Er is duidelijk een verband tussen deze 2 thema’s.   In mijn lessen neem ik je mee op zoektocht naar je eigen energie via natuurlijk bewegen.

We onderzoeken onze drijfveer, drijfkracht, driften. Wat komt boven drijven? Men kan negatieve gedachten verdrijven, energie opdrijven en heel gedreven, of zelfs bedreven, de  liefde bedrijven. En ook overdrijven...