Is zitten het nieuwe roken?

Is Zitten schadelijk?

Er is de laatste jaren veel te doen geweest rond zitten. Met shockerende slogans als ‘Zitten is het nieuwe roken’ werd veel nadruk gelegd op de negatieve effecten van langdurig zitten, zoals het scholierenleven en veel kantoorjobs van ons vereisen. Steeds meer vinden ideeën als mobiele bureau’s, staand vergaderen en tussendoor bewegen ingang bij grote bedrijven. En ook scholen beginnen eindelijk te beseffen dat braaf stoelzitten niet bevorderend is voor lichaam en geest.

Wat is er aan de hand met ‘zitten’?

Wie veel neerzit, loopt een hoger risico op lage rugpijn, diabetes, hart- en vaatziekten en zwaarlijvigheid. Door te lang te zitten, komt het lichaam in die mate tot stilstand dat het zichzelf begint te beschadigen. De suikerniveaus in het bloed lopen op, het lichaam verbrandt onvoldoende vet, bloed en lymfevloeistoffen gaan trager stromen, afvalstoffen worden niet meer afgevoerd. Kortom, de weerstand verslechtert. De gewrichten verstijven, het collageen rond spieren en pezen verhardt, spieren verkorten en verzwakken, onze lichaamshouding verandert. Onze hersenen krijgen minder zuurstof, er komen minder hormonen vrij die de werking in ons lichaam reguleren. De immobiliteit heeft dus ook een negatief effect op productiviteit en creativiteit en leidt sneller tot depressie.
Ook de stoel is geen verbetering geweest voor onze gezondheid. Het zitten op een stoel betekent een flinke belasting voor de ruggengraat. Als je staat, heeft je rug een natuurlijke s-vorm, maar tijdens het stoelzitten verandert die in een c-vorm – wat het risico op rugblesssures aanzienlijk vergroot.

En net als bij roken valt dit alles ook niet goed te maken met een paar uurtjes per week intensief sporten. Omdat net dat te lang stilzitten schadelijk is op zich. Dan maar gaan staan is ook niet het antwoord op het probleem. Bij te lang staan kunnen zich evenzeer problemen ontwikkelen. De oplossing ligt hem in de beweging en in de afwisseling. Regelmatig pauzes nemen, bewegen tussen het zitten door en de zithouding regelmatig veranderen.

In onze lessen Natuurlijk Bewegen, onderzoeken we de staat van onze enkels, knieën, heupen. We werken aan versoepeling van deze gewrichten en versterking van de spieren. We exploreren verschillende zithoudingen en bouwen rustig nieuwe zitpatronen op.

Uit: “World Distribution of Certain Postural Habits” by Gordon W. Hewes