Bosbaden

In Japan is het erg in, maar ook in het Westen krijgt het tegenwoordig veel aandacht:

shinrin yoku of bosbaden.

Shinrin is Japans voor ‘bos’ en yoku betekent ‘bad’. Shinrin-yoku betekent dus ‘baden’ in de bosatmosfeer, of ons onderdompelen in het bos via onze zintuigen; ons gezichtsvermogen, ons gehoor, ons smaakvermogen, ons reukvermogen en onze tastzin. Neen, je hoeft niet in de modder te gaan rollen.

Bosliefhebbers weten het al lang, maar nu is er ook meer en meer wetenschappelijk onderzoek dat wijst op spectaculaire positieve effecten van een natuurlijke omgeving op onze gezondheid. We denken hierbij onmiddellijk aan de opname van verse zuurstof, gezuiverde lucht. Maar er is zoveel meer. Het contact van door de bladeren gefilterd zonlicht op de huid voor de productie van vitamine D. De geluiden in het bos die het centraal zenuwstelsel kalmeren: vogelgezang, het ruisen van bladeren, je eigen voetstappen. Dan het kalmerend ruime ver-zicht en als contrast de details van een bloem, een blad. De stimulerende kleurenpracht in lente en zomer, herfst en winter. Maar ook de geuren. Zo blijkt ook dat verschillende bomen en planten etherische stoffen produceren die het autonome zenuwstelsel activeren en zo voor een verlaging van de bloeddruk zorgen. Hoe afwisselender de beplanting in een bos of natuurgebied, hoe meer verschillende etherische stoffen er in de lucht zitten. Uit Japanse onderzoeken blijk dat de immuniteit verhoogt bij bosbezoek: antikankereiwitten worden verhoogd, de hormonenspiegels komen meer in balans.

Contact met de aarde zorgt voor een betere bacteriële balans van je huid, Contact van de voetzolen met de oneffen bodem stimuleert de bloedsomloop en werkt ook onmiddellijk in op het centraal zenuwstelsel. Contact van de huid met frisse wind of regen stimuleert de doorbloeding in de haarvaatjes. Talloze gekende voordelen van het contact van ons lichaam en onze geest met de natuur. En waarschijnlijk nog meer zaken die we nog niet weten.

Dit alles zorgt ervoor dat het contact met de natuur het herstel van stress op spectaculaire manier bevordert. Reeds na een half uur gaat je lichaam ontspannen en ervaar je de voordelen. Je voelt je vrijer, energieker, creatiever, rustiger, aandachtiger.

‘Het groen’ is een essentieel onderdeel van het concept van Natuurlijk Bewegen. Ofwel gaan de sessies volledig in de natuur door, zoniet beginnen wij toch onze lessen steevast met eerst een half uurtje natuurlijk bewegen in het groen vooraleer we verder verdiepend werken in een zaal. Op die manier werken heeft immense voordelen; de eerste stress valt weg, de concentratie verbetert, het lichaam ontsluit zich en raakt opgewarmd voor méér.

DRIJF organiseert ook 4 zonsopganwandelingen per jaar, 1 aan het begin van elk seizoen, waar we ons lichaam opladen met natuurpracht en -kracht op het meest vitale moment van de dag.